Articole

Întrebarea care preocupă orice femeie însărcinată: trebuie sa mănânc cât pentru doi?

02.03.2023
Întrebarea care preocupă orice femeie însărcinată: trebuie sa mănânc cât pentru doi?

Să asiguri aportul optim de nutrienți în sarcină este una din cele mai bune decizii pe care o poți lua pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului și menținerea unei greutăți echilibrate.

 

Primul trimestru de sarcină nu necesită un aport modificat din punct de vedere caloric față de nevoile tale bazale. Principala grijă în aceste luni de acomodare a organismului tău este să îi oferi o alimentație echilibrată, trecând cu bine peste simptomele asociate.

 

Trimestrul doi de sarcină vine cu necesar zilnic mai mare cu 340kcal pe care îl poți asigura de exemplu printr-o gustare din banană și kefir sau cottage cheese cu migdale.

 

Trimestrul trei de sarcină aduce un necesar crescut cu 452kcal față de cel bazal.

 

În cazul sarcinilor gemelare studiile din literatura de specialitate sunt limitate. Majoritatea menționează un necesar de 150kcal față de nivelul recomandat în sarcina cu un singur făt.

 

Vrei un plan alimentar adaptat nevoilor și cerințelor individuale ale sarcinii dumneavoastră, click aici pentru o programare la doctorul nutriționist!

 

Și atunci câte kilograme ar trebui o femeie să ia în greutate pe perioada sarcinii? 

 

Conform ghidurilor medicale și studiilor, câștigul în greutate în timpul sarcinii variază în funcție de indicele de masă corporală (IMC) preexistent al femeii însărcinate. Iată câteva recomandări generale:

Pentru femeile cu un IMC normal (18,5-24,9): Se recomandă un câștig în greutate de aproximativ 11-16 kg în timpul sarcinii.

Pentru femeile cu un IMC scăzut (sub 18,5): Se poate recomanda un câștig în greutate puțin mai mare, în jur de 12,5-18 kg.

Pentru femeile cu un IMC ridicat (25-29,9): Se poate recomanda un câștig în greutate mai mic, în jur de 7-11,5 kg.

Pentru femeile cu obezitate (IMC peste 30): Se recomandă un câștig în greutate mai redus, în jur de 5-9 kg.

Aceste recomandări generale pot varia în funcție de situația individuală a fiecărei femei. Este important să discuți cu medicul tău obstetrician-ginecolog si medicul nutriționist pentru a primi sfaturi personalizate și recomandări adecvate în ceea ce privește câștigul în greutate pe parcursul sarcinii tale. Click aici să faci o programare online!

 

Dr. Bianca Doamna