Diversificarea alimentației copilului este o etapă în care copilul începe să descopere și să exploreze lumea alimentelor solide, iar părinții joacă un rol vital în asigurarea unei tranziții sigure și sănătoase. Iată câteva întrebări importante al căror răspuns ar trebui să le știe fiecare părinte înainte de a începe diversificarea alimentației copilului.
Cu ce alimente începem diversificarea?
Îndrumările actuale menționează inițierea diversificării cu alimente ce pot face parte din toate cele 4 grupe alimentare. Alimentele oferite la începutul diversificării pot fi de sezon , bio sau de proveniență sigură pentru a evita expunerea la ingredient nocive, din surse verificate supuse unor controale stricte, gătite corespunzător și oferite într-o formă care scade riscul de înec. Totodată să aducă un aport nutritiv semnificativ. Alimentele introduse trebuie să țină cont de istoricul medical al fiecărui copil (istoric de alergii alimentare, dermatita atopică, alergia la proteina din laptele de vacă, intoleranțe alimentare, etc).
Care sunt principalii alergeni alimentari?
Lactate, arahide, ouă, nuci, țelina, pește, susan, muștar, soia, moluște și crustacee, lupin.
Când introducem alergenii alimentari?
Pentru copiii cu factori de risc (dermatita atopică, alergii documentate, rude de gradul I cu teren atopic/alergii) planul pentru introducerea alergenilor alimentari se face împreună cu medicul nutriționist și medicul alergolog care vor stabili modul de introducere. Pentru copiii pentru care nu există factori de risc, alimentele cu potențial alergen pot fi introduse încă de la începutul diversificării cu monitorizare atentă și introducere treptată din punct de vedere al cantității.
Diversificarea alimentației copilului este o etapă importantă în viața sa și necesită o atenție deosebită din partea părinților. Asigurați-vă că aveți informațiile corecte și că vă consultați cu specialiști în domeniul sănătății atunci când este necesar. Click aici pentru a programa o întâlnire cu specialistul Kykoty.
Dr.Bianca Giurgiu