În sezonul rece, când bolile respiratorii sunt la ordinea zilei, identificarea diferențelor între cele trei principale amenințări pentru sănătate - răceala, gripa și infecția Covid 19 - reprezintă o provocare pentru părinți. Aceste afecțiuni sunt la fel de contagioase și aduc cu ele simptome similare, ceea ce poate genera confuzie în rândul părinților care sunt adesea copleșiți de îngrijorare.
Cu toate acestea, există caracteristici distincte care te ajută să faci diferența între ele. Este important să monitorizezi cu atenție evoluția simptomelor pentru a determina tipul de infecție cu care cel mic se confruntă.
Pentru a veni în ajutorul părinților, în continuare vom expune particularitătile fiecărei afecțiuni.
Răceala:
Răceala comună este de obicei o boală virală ușoară și autolimitantă (în general nu necesită tratament), de obicei cauzată de rinovirusuri. Simptomele apar treptat și sunt de obicei ușoare și durează câteva zile. Micii pacienți pot beneficia de tratament simptomatic dacă aceștia prezintă discomfort (perturbarea somnului, apetit diminuat, stare generală modificată).
COVID-19:
Etiologia infecției cu COVID-19 este determinată de virusul SARS-CoV-2, care face parte din familia coronavirusurilor. Fiind o infecție virală și aceasta este autolimitată iar majoritatea copiilor afectați se recuperează în 1-2 săptămâni. În general tratamentul este simptomatic, dar pacienții din categoriile de risc pot beneficia de tratament antiviral.
Gripa:
Influenza, sau gripa sezonieră, este cauzată de virusurile gripale A și B. Virusurile gripale sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a suferi modificări antigenice frecvente, ceea ce duce la apariția unor noi tulpini și dificultăți în dezvoltarea unor vaccinuri eficiente pe termen lung. De aceea, vaccinarea anuală este recomandată pentru protejarea împotriva tulpinilor prevalente ale virusului gripal și prevenirea extinderii epidemiei.
Click aici pentru a discuta mai multe cu un medic pediatru Kykoty.
Cum pot părinții să diferențieze aceste afecțiuni?
Este important ca părinții să reușească să monitorizeze foarte bine evoluția simptomelor pentru a ști ce tip de infecție a contactat micuțul.
Gripa și COVID-19 au tendința de a se agrava mai rapid decât o răceală obișnuită.
Dacă sunteți neliniștit cu privire la starea copilului sau dacă simptomele se agravează, consultați un medic pediatru. Specialiștii noștri sunt aici pentru a vă oferi îndrumarea de care aveți nevoie din confortul casei voastre.
Simptome și complicații
Răceala
Simptomele comune ale răcelii sunt:
• Simptome nazale: rinoree și congestie nazală/obstrucție. Obstrucția nazală poate interfera cu alimentatia și poate fi simptomul cel mai deranjant la sugari și copii mici.
• Tusea poate afecta somnul copilului, performanța școlară și capacitatea de a se juca. Suprimarea tusei poate duce la reținerea secrețiilor în tractul respirator, cu potențialul de a obstrua căile respiratorii.
• Durere în gât
• Afectarea urechii medii.
La sugari și copii mici, simptomele răcelii comune ating de obicei apogeul în ziua 2-3 de boală și apoi se ameliorează treptat în 10-14 zile. Tusea poate persista la unii copii până la trei - patru săptămâni. La copiii mai mari și adolescenți, simptomele se ameliorează în mod obișnuit în cinci până la șapte zile.
Dacă simptomele se agravează sau depășesc durata așteptată (de exemplu, dificultăți la respirație sau înghițire, febră mare) este necesară o re-evaluare. Simptomele persistente sau în agravare (de exemplu, tuse persistentă) pot indica dezvoltarea de complicații sau necesitatea de a lua în considerare un alt diagnostic decât răceala comună (de exemplu, sinuzită bacteriană acută, pneumonie, tuse convulsivă).
Click aici pentru o programare online cu un medic pediatru Kykoty.
COVID-19
Simptomele comune ale COVID-19 sunt:
• Febra
• Tuse
• Dificultăți de respirație
• Mialgii (dureri musculare)
• Rinoree (scurgere nazală)
• Durere în gât
• Dureri de cap
• Grețuri/vărsături
• Dureri abdominale
• Diaree
• Pierderea simțului olfactiv sau gustativ (la copiii nonverbalizați, acest lucru poate apărea sub forma refuzului alimentelor solide)
În cazul COVID-19 pot apărea o serie de complicații și anume:
1. MIS-C (Sindrom Inflamator Multisistemic la Copii):
caracterizate prin inflamații la nivelul mai multor organe și sisteme, cu simptome variind de la febră persistentă, erupții cutanate, probleme gastrointestinale, la afectări ale inimii și a altor organe.
2. Sindromul Post-COVID-19 este cunoscut si sub denumirea de "long COVID, iar simptomele fizice și mentale sunt persistente, recurente sau noi, prezentate timp de peste 4 săptămâni după infecția cu SARS-CoV-2.
Gripa
Simptomele comune ale gripei sunt:
• Febra bruscă
• Cefalee (Dureri de cap)
• Mialgii (dureri musculare)
• Stare generală alterata
• Simptome respiratorii: tuse, durere în gât, obstructie si secretii nazale.
Anomalii orofaringiene, în afara hiperemiei ușoare până la moderată, sunt neobișnuite
La gripa pot exista variații în funcție de vârstă. Copiii mici pot prezenta febre mai mari, convulsii febrile, simptome respiratorii mai puțin evidente, și mai multe plângeri gastrointestinale.
Manifestările clinice ale infecției cu virus gripal variază în funcție de vârsta copilului și de experiența anterioară cu virusul gripal. Simptomele clasice ale unei infecții cu virus gripal necomplicată includ debutul brusc al febrei, dureri de cap, mialgii și astenie, însoțite de manifestări ale bolii tractului respirator, cum ar fi tusea, dureri de gât și rinită. Imunizarea impotriva virusului gripal poate duce la prevenirea sau aparitia unei forme mai usoare de boala.
Caracteristicile clasice pot lipsi la copiii cu infecție gripală. Copiii mici nu pot vocaliza simptomele; ei tind să aibă febre mai mari, uneori convulsii febrile, semne mai puțin evidente în tractul respirator și mai multe plângeri gastrointestinale (cum ar fi greață, vărsături, diaree, lipsa poftei de mâncare) în momentul prezentării.
Click aici pentru o programare online cu un medic pediatru Kykoty.
În cazul gripei, complicațiile care pot surveni sunt:
• Otită medie
• Pneumonie
• Alte complicații respiratorii: exacerbarea afecțiunilor pulmonare cronice, în special astmul, insuficiență respiratorie.
• Infecție Bacteriană Secundară:
• Complicații la vivelul sistemului nervos central: convulsii febrile, encefalopatie, alte afecțiuni rare, precum encefalita și meningita.
Starea copiilor cu gripă necomplicată se îmbunătățeste de regulă trepta,t în aproximativ o săptămână, dar simptomele – în special tusea – pot persista, în special la copiii mici. Slăbiciunea și oboseala ușoară pot dura câteva săptămâni la copiii mai mari și sunt uneori denumite "astenie post-gripală".
Educația și înțelegerea adecvată a acestor afecțiuni sunt cheia pentru protejarea sănătății copiilor. Alături de specialiștii clinicii noastre care vă sunt alături la orice pas, le puteți asigura copiilor un mediu sigur și sănătos în care să crească și să se dezvolte.
Dr. Iulia Sanduleac
Click aici pentru a discuta mai multe cu un medic pediatru Kykoty.