Articole

Consumul de pește în timpul sarcinii: beneficii, riscuri și recomandări

27.01.2023
Consumul de pește în timpul sarcinii: beneficii, riscuri și recomandări

Dacă ești confuză dacă este permis sau nu să mănânci pește în sarcină, nu ești singura. Literatura de specialitate recomandă ca o femeie însărcinată să mănânce o cantitate de până la 340 grame pește pe săptămână.

 

Poți mânca o varietate de pește care conține o cantitate redusă de mercur:

 

Somon/ Sardine/ Păstrav

Hering/ Creveti/ Somn

 

Somonul reprezintă o sursă bogată de acizi grași mono și polinesaturați, esențiale în dezvoltarea cerebrală a bebelușului.

Asigură aport de vitamina D cu rol antiinflamator și imunomodulator, alături de produsele lactate și expunerea la soare.

Vrei un plan alimentar adaptat nevoilor și cerințelor individuale ale sarcinii dumneavoastră, click aici pentru o programare la doctorul nutriționist Kykoty!

Nu este recomandat să consumi somon afumat sau în preparate insuficient pregătite termic (sushi). Ultimele studii publicate au asociat consumul de pește pe perioada sarcinii cu un risc mult mai scăzut de apariție a eczemelor, wheezingului sau alergiilor alimentare la copii. 

 

Tips & Tricks

 

  • Evită peștii mari prădători
  • Evită să consumi pește negătit și scoici.
  • Gătește adecvat peștele sau fructele de mare (temperatura internă 63grade)
  • Alege peștele de captură în detrimentul celui crescut în ferme, din surse sustenabile (MSC certificate).

Alimentația în timpul sarcinii poate fi sănătoasă și sigură, cu o planificare și o atenție adecvată. Consultă aici un specialist în nutriție pentru o planificare personalizată. 

 

Dr. Bianca Doamna