În sarcină, este necesar să asiguri o alimentație echilibrată și diversificată, pentru a asigura organismului nutrienții vitali pentru dezvoltarea armonioasă a fătului. Această decizie se ia în colaborare cu medicul ginecolog întrucât îți poate evalua riscurile și posibilitatea apariției complicațiilor.
Dacă ai o alimentație vegană/vegetariană încă de la începutul sarcinii, cu siguranță ai instrumentele necesare pentru a avea o alimentație potrivită.
Vrei un plan alimentar adaptat nevoilor și cerințelor individuale ale sarcinii dumneavoastră, click aici pentru o programare la doctorul nutriționist!
Dacă până la momentul actual ai consumat și proteine de origine animală, să ai în vedere:
- asigură-ți APORT PROTEIC conform necesarului prin surse variate de origine vegetală; evită excesul alimentelor pe bază de soia datorită conținutului bogat în fitoestrogeni. Semințele de dovleac, in, floarea soarelui, chia sunt surse care te pot ajuta.
- alimentația pe bază de plante este asociat cu un consum ridicat de carbohidrați- asociază-i cu surse de grăsimi sănătoase și proteine astfel încât impactul să fie scăzut asupra organismului tău. Evită fluctuațiile mari de glicemie care pot crește riscul de diabet gestațional.
- dacă planul alimentar nu este bine planificat poate duce la deficit de vitamina B12, vitamina D, fier sau DHA care sunt asociate cu deficit de creștere intrauterină sau defecte de tub neural, malformații congenitale.
- apelează la ajutor specializat pentru a te ghida în acest proces
Sfatul meu este să ai o alimentație cât mai diversificată și nu uita că alimentele la care te expui pe perioada sarcinii vor influența și procesul de diversificare al bebelușului tău.
Alimentația în timpul sarcinii pentru femeile vegetariene poate fi sănătoasă și sigură, cu o planificare și o atenție adecvată. Consultă aici un specialist în nutriție sau medicul obstetrician pentru a primi recomandări personalizate și pentru a vă asigura că obțineți toți nutrienții esențiali în timpul sarcinii.
Dr. Bianca Doamna