Articole

8 alimente pe care să le evităm în diversificarea alimentației copilului

27.01.2023
8 alimente pe care să le evităm în diversificarea alimentației copilului

Diversificarea alimentației copilului este un moment crucial în viața sa, în care îi oferim nutrienți esențiali pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă. Pentru a asigura o alimentație echilibrată și sigură, este important să fim conștienți de alimentele pe care ar trebui să le evităm în această etapă.

 

Iată care sunt 8 dintre ele:

 

  1. Mierea – datorită riscului de contaminare cu spori de Clostridium botulinum, recomandarea este să aștepți până după vârsta de 1 an. Cu conținut ridicat de zaharuri, și după vârsta de un an consumul de miere se recomandă să fie ponderat.
  2. Sarea – rinichii imaturi ai bebelușului sunt capabili să procese cantități foarte mici de sodiu pe care alimentele le conțin oricum în mod normal. După vârsta de un an poți oferi ocazional alimente cu conținut ușor mai ridicat de sare la prepararea mâncării, dar nu suplimenta în porția copilului.
  3. Zahărul și derivate ale acestuia – risc de stimulare și preferință pentru alimentele dulci și formarea acestor obiceiuri într-o perioadă în care se pun bazele și accentul pe alimentația echilibrată, sănătoasă. Contactul prelungit și igiena deficitară (mulți copii nu stau să își spele dinții și atunci periajul nu este unul corect) duc la apariția cariilor. Se evită până la 2 ani.
  4. Alimente prăjite, afumate, mezeluri – evită oferirea lor și optează pentru metode de preparare a alimentelor ca fierbere, preparare la aburi sau la cuptor.
  5. Ouă crude / moi, maioneză sau alte preparate cu ou crud: pot fi contaminate cu Salmonella.
  6. Carnea nepreparată termic sau gătită incomplet – bacteriile se distrug prin prepararea termică la temperaturi înalte.
  7. Carne de pește cu conținut bogat în mercur (pești mari, răpitori).
  8. Mâncăruri gătite cu alcool.

Evitarea alimentelor menționate mai sus poate contribui la prevenirea problemelor de sănătate pe termen lung și la promovarea unei stări de bine optime pentru copilul dumneavoastră.

Consultă medicul pediatru înainte de a introduce noi alimente în dieta copilului și asigurați-vă că oferiți o varietate de alimente sănătoase pentru a-i asigura nutrienții necesari.

 

Întreabă mai multe, click aici pentru o programare.

 

Dr. Bianca Giurgiu