Articole

4 întrebări frecvente despre nutriția în sarcină

16.05.2023
4 întrebări frecvente despre nutriția în sarcină

Nutriția adecvată în timpul sarcinii este esențială pentru sănătatea mamei și dezvoltarea optimă a fătului. Iată câteva întrebări frecvente despre nutriția în timpul sarcinii la care a răspuns nutriționistul Kykoty:

 

1. Ce alimente ar trebui să evit în timpul sarcinii?

Alegerea unei diete echilibrate, bazată pe alimente bogate din punct de vedere nutritiv, este cel mai bun mod pentru a-ți asigura dezvoltarea armonioasă a sarcinii.

Pe măsură ce avansezi în aceasta călătorie este bine să respecți câteva reguli de igienă ale alimentației, astfel încât sa eviți infecțiile severe ce pot complica evoluția fătului:

 

  • spală fructele și legumele
  • spală-te des pe mâini
  • evită salatele preambalate și germenii de legume
  • prepară alimentele corespunzător din punct de vedere termic
  • citește cu atenție etichetele
  • evită să consumi semipreparate

 

Din categoria de evitat fac parte și:

  • consumul de alcool
  • fumatul
  • fast-food & mezeluri
  • cafeină în exces
  • zaharină + ouă crude (inghețată, bezele, tiramisu, dressing salată din comerț, maioneză , șerbet, mousse), pește cu conținut ridicat de mercur (pești prădători mari: TON, macrou, pește sabie), pește sau crustacee negătite corespunzător (sushi, tartar de ton, pește afumat, fructe de mare congelate, negătite), lactate nepasteurizate (brie, camembert, roquefort, gorgonzola, blue cheese, etc), carne raw sau insuficient preparată termic (carpaccio de vită, burger, carne de vită rare /medium rare, etc), excesul de organe (ficat, pipote, inimi), sucuri din fructe (sucuri nepasteurizate – aka freshuri).

 

Click aici să intri în legatură cu nutriționistul Kykoty. 

 

2. Este in regulă să beau cafea pe parcursul sarcinii?

Un studiu efectuat pe 2550 de femei însărcinate , publicat în 2021 a urmărit impactul consumului de cafeină asupra dezvoltării fătului din punct de vedere al greutății, lungimii și circumferințelor la naștere. Concluzia cercetărilor a fost că nu pot oferi un interval de siguranță pentru consumul de cafeină în care bebelușul să nu fie afectat, modificările fiind decelate inclusiv la un consum mai mic de 200mg. 

Cafeina a fost asociată cu avort spontan, greutate scăzută la naștere, naștere prematură, tulburări hematologice la copii. Traversează cu ușurință bariera placentară și ajunge în circulația fetală, unde este nevoie de un timp îndelungat pentru a fi procesată.

 

Ceaiul verde reprezintă o alternativă mai potrivită la cafea, cu mențiunea că efectul diuretic ne obligă să limităm aportul acestuia la 1-2 căni pe zi și să acordăm atenție la aportul total pe zi de cafeină (consumul altor alimente cu cafeină: cafea, ciocolată, sucuri, toate acestea le vom lua în calcul la aportul din ziua respectivă). Dacă preferați cafeaua este recomandat să nu depășiți 2 espresso lung/zi. 

Vrei un plan alimentar adaptat nevoilor și cerințelor individuale ale sarcinii dumneavoastră, click aici pentru o programare la doctorul nutriționist!

 

3. Cum pot gestiona grețurile asociate sarcinii?

Fiecare sarcină este unică, deci este important să găsiți ce functionează cel mai bine pentru dvs. Grețurile în sarcină pot fi o provocare dar nu vă îngrijorați. Câteva sfaturi utile pentru gestionarea lor in timpul sarcinii: consumul unor mese mici și frecvente în loc de mese mari. Evitarea alimentelor grase și picante care pot irita stomacul. Consumul alimentelor ușor digerabile și a lichidor în timpul zilei, dar evitarea lor în timpul meselor. Menținerea hidratatării cu apă și băuturi la temperatura camerei. 

 

4. Care sunt alimentele care nu trebuie sa îmi lipsească pe perioada sarcinii?

Meniul femeii însărcinate trebuie să fie variat și să includă carbohidrați lenți responsabili de energie, proteine esențiale pentru dezvoltarea bebelușului, fructe și legume bogate în fibre, vitamine și minerale, precum și grăsimi de calitate. Menținerea unei alimentații echilibrate este una din cele mai bune metode de a ajuta la reducerea riscului de complicații în sarcină, cum ar fi anemia sau diabetul gestațional.

Consumul de alimente potrivite ajută la dezvoltarea armonioasă a bebelușului și totodată la gestionarea simptomelor din primul trimestru de sarcină cum sunt grețurile matinale, oboseala accentuată, arsurile gastrice.

 

Ce poți face?

Planifică meniul saptămânal pentru a te asigura că ai toți nutrienții necesari

Alege să mergi pregatită cu lista de cumpărături pentru a evita capcana alimentelor nesănătoase.

Asigură-te că fructele și legumele provin din surse controlate.

Prin acordarea unei atenții deosebite nutriției, se poate reduce riscul de complicații, se poate susține creșterea și dezvoltarea sănătoasă a fătului și se poate asigura bunăstarea mamei în timpul sarcinii. Click aici pentru a consulta un specialist în nutriție, pentru a obține informații specifice și pentru a vă crea un plan alimentar adaptat nevoilor și cerințelor individuale ale sarcinii dumneavoastră.

 

Dr. Bianca Doamna