Nutriția adecvată în timpul sarcinii este esențială pentru sănătatea mamei și dezvoltarea optimă a fătului. Iată 3 motive cheie pentru a acorda o atenție deosebită nutriției în timpul sarcinii și de ce trebuie să apelezi la un specialist în nutriție:
1. Evitați mâncatul excesiv sau insuficient
Medicul nutriționist Kykoty vă va ghida în alegerile alimentare. Aveți nevoie de calorii suplimentare în timpul sarcinii pentru propriile modificări ale corpului și pentru dezvoltarea bebelușului, cum ar fi dezvoltarea oaselor și organelor copilului. Este esențial să satisfaceți nevoile adecvate de energie în timpul sarcinii pentru a asigura un nivel bun de energie și o creștere adecvată în greutate. Medicul nutriționist vă va calcula necesarul zilnic de macronutrienti pe baza greutății, înălțimii, vârstei și nivelurilor de activitate curente precum si in conformitate cu necesarul fatului, pentru a evita supraalimentarea sau subalimentarea. Mâncarea în exces este asociată cu creșterea în greutate, arsuri la stomac, risc crescut de diabet gestațional sau hipertensiune în sarcină. Un aport caloric insuficient poate duce la o greutate mică la nașterea fătului, asociată cu un risc crescut de mortalitate infantile, risc de naștere prematură, deficit de nutrienți esențiali ce cresc riscul de malformații congenitale (deficit de acid folic, fier, vitamina d, etc).
2. Evitați creșterea în greutate
Medicul nutriționist Kykoty vă poate ajuta să vă stabiliți obiectivele de greutate în timpul sarcinii. El va decide pe baza greutății tale actuale câte kilograme ar trebui să câștigi la o rată adecvată. O femeie cu greutate corporală în exces sau cu greutate corporală mică are un risc mai mare de rezultate slabe. Creșterea în exces în greutate este asociată cu riscuri crescute pentru sănătate, cum ar fi diabetul gestațional și complicațiile în timpul nașterii. De asemenea, creșterea în exces în greutate în timpul sarcinii va necesita eforturi suplimentare, deoarece metabolismul organismului se modifică dupa naștere.
3. Scad riscurile de complicații asociate sarcinii și nașterii
Medicul nutriționist Kykoty vă va ajuta să construiți o dietă care să includă nutrienți cheie pentru o sarcină sănătoasă. Necesarul anumitor substanțe nutritive precum proteine, acid folic, calciu și fier cresc în timpul sarcinii pentru a susține creșterea bebelușului. Insuficiența unora dintre acestea poate afecta dezvoltarea bebelușului tău! De exemplu, dacă nu obțineți suficient acid folic crește riscul de spina bifida, o afecțiune caracterizată prin deformări ale coloanei vertebrale.
De asemenea, medicul nutriționist Kykoty va exclude alimentele care pun în pericol sănătatea bebelușului și care ar trebui evitate atunci când ești însărcinată, cum ar fi cafeaua, peștele crud, brânza moale și alcoolul. De exemplu, brânza camembert și brânza albastră pot conține bacterii listeria care cauzează listerioza, o infecție care poate duce la avort spontan, naștere prematură sau infecție care pune viața în pericol a bebelușului.
Nutriția adecvată în timpul sarcinii este esențială pentru sănătatea și dezvoltarea optimă a mamei și fătului. Prin acordarea unei atenții deosebite nutriției, se poate reduce riscul de complicații, se poate susține creșterea și dezvoltarea sănătoasă a fătului și se poate asigura bunăstarea mamei în timpul sarcinii. Click aici pentru a consulta un specialist în nutriție, pentru a obține informații specifice și pentru a vă crea un plan alimentar adaptat nevoilor și cerințelor individuale ale sarcinii dumneavoastră.
Dr. Bianca Doamna